La Fundació

Des de la Fundació Joan Brossa conservem, exhibim i difonem el llegat del poeta i promovem l’esperit interdisciplinari i transgressor de la seva producció entre les noves generacions.
Convertir Joan Brossa en un referent literari, escènic, visual i social de la Catalunya contemporània.
Vetllar pel llegat i pel fons bibliogràfic i documental del poeta i incentivar-ne la recerca.
Articular projectes vinculats a les poètiques experimentals i als llenguatges interdisciplinaris.
Promoure la creació contemporània entre les noves generacions.
Fomentar accions destinades a la difusió de les arts literàries i visuals en l’àmbit internacional.

Neix la Fundació
Joan Brossa

al carrer de Roger de Llúria, 116, 
de Barcelona. Pepa Llopis n’és la presidenta.

1999  
Aquest vers és el present…

S’inaugura l’espai expositiu ‘Brossa Bàsic’, comissariat per Lluís M. Riera, en un local al carrer de Provença, 318, de Barcelona, en el qual es desplega una programació regular d’activitats.

2006  

Mor Pepa Llopis. Josep Maria Mestres Quadreny esdevé el nou president de la Fundació i Glòria Bordons n’és la directora.

2011  

Es tanca l’espai expositiu del carrer de Provença per motius econòmics.

Es signa un contracte de cessió d’ús en precari amb el MACBA de la biblioteca, l’arxiu i les obres originals que conformen el Fons Joan Brossa.

... El vers que heu llegit ja és passat...

Es traslladen les oficines de la Fundació a La Seca Espai Brossa. Durant uns mesos es disposa d’un espai on s’exhibeix la mostra ‘Joan Brossa. Escolteu aquest silenci’, comissariada per Glòria Bordons.

En un renovat impuls per a la Fundació Vicenç Altaió és nomenat president de l’entitat. Desapareix el càrrec de direcció.

Es crea el Centre d’Estudis Joan Brossa amb l’objectiu de consolidar una comissió de treball coral en què tinguin cabuda noves generacions de creadors.

2017  

S’inaugura l’exposició ‘Poesia Brossa’ al MACBA

comissariada per Pedro G. Romero i Teresa Grandas, a partir dels Fons Joan Brossa dipositat al museu.

S’inaugura la nova seu de la Fundació al carrer de La Seca, 2, de Barcelona amb un espai expositiu obert al públic. Alicia Kopf obre simbòlicament l’espai amb l’acció i la instal·lació ‘Amb la clau a la boca’ i Jordi Obiols en comissaria la primera exposició titulada ‘Art i follia. Joan Obiols Vié, psiquiatre i humanista’.

2018  
... La resta del poema és el futur...
...que existeix fora...

Es celebra el centenari del naixement del poeta comissariat per Manuel Guerrero. Es realitzen un total de 350 activitats a diferents indrets i surten a la llum una vintena de publicacions.

 

2019  
...de la vostra percepció.
Joan Brossa
Inici 1999. 2006. 2011. 2015. 2017. 2018. 2019.

ESPAI
LA SECA

La Seca, un edifici patrimonial del segle XIV que fou l’antiga fàbrica de la moneda de la Corona d’Aragó, és la seu que acull la Fundació Joan Brossa des del 2018. Descobreix la nostra casa.

Peu i mitjó
a la mateixa sabata:

Un món.

Joan Brossa
Ot, 1972

EQUIP
HUMÀ

La Fundació està formada per un equip de treball amb formació humanística i amb competències transversals, el Centre d’Estudis Joan Brossa, que nodreix de continguts la programació de la Brossa, i el Patronat, que dona prestigi i impuls a l’entitat.

AMICS DE
LA FUNDACIÓ

Ser Amic de la Brossa significa, no només col·laborar activament en un projecte cultural dinàmic i multidisciplinar, sinó també formar part d’una comunitat molt especial i exclusiva.

ARXIU D'EXPOSICIONS BROSSIANES

D’ençà que va constituir-se la Fundació, han estat moltes les exposicions dedicades al poeta i realitzades a partir del fons d’entitat. Diferents comissaris han sabut investigar la figura des de diferents perspectives i posar en valor un llegat que ha viatjat més enllà de les nostres fronteres. Aquests són els projectes expositius en els quals hem contribuït al llarg de la nostra trajectòria.

Escolteu aquest silenci.

Joan Brossa
El saltamartí, 1963