Segueix-nos al:            
 
 
Bibliografia

 

Per aprofundir-hi


(1971)
Vivàrium. Barcelona: Edicions 62 («Cara i creu»,17).*
Conjunt de textos esparsos, en general proses, alguns inèdits i els altres, publicats en revistes, catàlegs, presentacions, etcètera. anteriorment. Entre d’altres, conté poemes i altres textos de la revista Dau al Set.

 

 

(1986) Sonets a Gofredina. Barcelona: Edicions de la Magrana («Cotlliure», 1).
Llibre de sonets amorosos, escrit el 1967. Tenen un to molt col·loquial i en molts és la veu de l’estimada qui parla.

 

 

(1987) Anafil. Barcelona: Edicions 62 («L'Alzina», 16).*

Recull d’escrits circumstancials (poemes polítics, presentacions a exposicions d’artistes, reflexions sobre l’art i la literatura, discursos, etcètera.) redactats o publicats entre 1971 i 1986, continuació del material recopilat a Vivàrium.

 

 

(1987) Viatge per la sextina (1976-1986). Barcelona: Quaderns Crema («Poesia dels Quaderns Crema», 24).*

Recull dels quatre llibres de sextines escrits per Brossa entre el 1976 i el 1986, dos dels quals havien estat publicats anteriorment a Llibres del Mall i Edicions 62. Pròleg de Josep Romeu i Figueres.

 

 

(1990 i 1991) Poesia Rasa (2 volums). Barcelona: Edicions 62 («Poesia/Sèrie Gran», 3 i 5).

Reedició en dos volums del recull Poesia rasa del 1970 excloent-ne els tres primers llibres, que van ser reeditats en format petit. Inclou el pròleg de Manuel Sacristán. Va ser el llibre que va donar a conèixer Joan Brossa i té una importància històrica.

 

 

(1993) Furgó de cua. Barcelona: Quaderns Crema.*

Llibre de sextines i sonets amb paraules rima escrits entre 1989 i 1991. Completa el llibre de Viatge per la sextina i inicia la línia més reflexiva de Brossa.


(1994). Suite tràmpol o el compte enrere. Barcelona: Ediciones de la Rosa cúbica («La forma de la luz», 1).*

Llibre unitari del 1992, que consta de deu poemes encapçalats per xifres romanes ascendents precedits per xifres aràbigues descendents, on es parla del cicle vital humà i còsmic.


(1996) TeatreL'Alfàs del PiEdicions Pedra de Toc.

Recull de tres obres teatrals, escrites entre el 1959 i el 1965, reeditades a partir dels volums de Poesia escènica. Conté un pròleg d’Eduard Planas.


(1998) Alfabet desbaratat. Barcelona: Empúries («Narrativa»,, 75).*

Conjunt de proses inèdites escrites entre 1948 i 1979. Algunes pertanyen a l’època de Dau al Set, com el guió cinematogràfic GartTríptic carnavalesc del 1966 és un text per a una cantata de Josep Maria Mestres Quadreny i Prosa egipciana del 1979 és una mena d’esbós biogràfic.

 

 

(1999) Calç i rajoles. Barcelona: Edicions 62 («El Cangur Plus», 279).*

Obra de teatre en homenatge a Ignasi Iglésias, reeditada amb un estudi introductori i propostes didàctiques de Glòria Bordons.

 

 

(1999) Sumari astral i altres poemes. Barcelona: Edicions 62 i Editorial Empúries («Poesia», 25).*

Un dels últims llibres publicats després de la mort de Joan Brossa. Conté poemes curts i d’altres de reflexius sobre la vida i la mort.


(2003) Fotopoemario. Madrid: La Fábrica Editorial.*

Diàleg entre Joan Brossa i Chema Madoz a partir de poemes escrits brossians i d’imatges del fotògraf. (2010) Carrer de Joan Ponç. Barcelona: Edicions Poncianes.*

Antologia d'afinitats i correspondències entre els textos del poeta i les obres del pintor; amb pròleg de Jordi Quer i edició i estudi introductori de Glòria Bordons. 


(2011) Els etcèteres: Marseille: Centre Internacionale de Poésie.*
Sèrie de 28 poemes visuals editada, amb molta cura, tal com la va preparar i numerar el poeta. Es tracta del primer llibre de poesia visual publicat des de la mort de Joan Brossa. Edició en català i en francès.


(2012) Poesia escènica I: Al voltant de Dau al Set. Tarragona: Arola Editors («Col·lecció Textos a part», 96).*

Primer volum de la reedició de la poesia escènica; edició, introducció i pròleg de Glòria Bordons. En aquest volum es recull el teatre escrit per Brossa durant el període més important de la revista Dau al Set (del 1947 al 1950).

 

 

(2012) Poesia escènica III: Mirades sobre l'amor i la vida (1956-1962). Tarragona: Arola Editors / Edicions URV («Col·lecció Textos a part», 101).*

Tercer volum de la reedició de l’obra d’aquest gènere; edició, introducció i pròleg de Glòria Bordons. Aplega quatre obres de l’anomenat teatre "literari" de Joan Brossa, quatre exemples de l’etapa de maduresa que permeten apropar-nos a les seves idees de l’amor i la vida.


(2013) Fora de l'umbracleTarragona: Arola Editors / Edicions URV.*
Llibre meitat literari i meitat visual de 1968 que havia romàs inèdit. Edició i estudi introductori de Glòria Bordons.  


(2013) Prosa completa i textos esparsosBarcelona: RBA.*
Volum exhaustiu, d'interès multidisciplinari, que recull proses de creació, textos relatius a la seva poètica, com ara pròlegs i entrevistes, i, finalment, els més nombrosos, textos que presenten o acompanyen artistes, poetes, grups teatrals, i institucions, entre d'altres. Edició a cura de Glòria Bordons.


(2013) Poesia escènica IV: Els déus i els homes. Tarragona: Arola Editors / Edicions URV («Col·lecció Textos a part», 117).*
Aplega dues de les grans obres de Joan Brossa: “Or i sal” (1959) i “Calç i rajoles” (1963), dos exemples amb trets temàtics i estilístics comuns, que permeten acostar-nos a la poesia escènica de Brossa tant pel missatge que ens volen transmetre com per la forma poètica en què ho fan.

 


 

Lectura, 1989

 


(2013) Poesia escènica V: Ser al món l’any 1953. Tarragona: Arola Editors / Edicions URV («Col·lecció Textos a part», 118).*
Recull tres obres de Joan Brossa escrites l’any 1953: “La xarxa”, “El torrer” i “La jugada”. Són textos que permeten entrar a fons en l’univers de l’autor per tal com, ja des dels títols, plantegen alguns dels símbols, recursos i estructures recurrents.


(2013) Poesia escènica VI: Circ, màgia i titelles. Tarragona: Arola Editors / Edicions URV («Col·lecció Textos a part», 119).*
Agrupa nou peces de les modalitats escèniques amb què Joan Brossa construïa l’altre peu del teatre català. Dues d’aquestes peces són peces de titelles i la resta combinen circ, music-hall, il·lusionisme, dansa, fregolismes, commedia dell’arte, ombres xineses, etc.


(2014) Poesia escènica VII: La societat i el camí personal. Tarragona: Arola Editors / Edicions URV («Col·lecció Textos a part», 136).*

Aplega tres obres teatrals (“El camí” de 1953, “El ventríloc” també de 1953 i “Ja hi tinc un peu!” de 1959) que encara no han estat representades. El compromís social i polític és evident.


(2014) Poesia escènica IX: L’ofici de viure. Tarragona: Arola Editors / Edicions URV («Col·lecció Textos a part», 138).*
Agrupa un conjunt de quatre obres que van ser escrites l’any 1957: “Objecte principal”, “El sabater”, “El rellotger” i “Gran Ginyol”. Es caracteritzen per tractar el compromís social i la preocupació per l’individu.


(2014) Brossa: poemes visuals. Barcelona: Enciclopèdia Catalana.*
Recull de bona part de l'obra gràfica de Joan Brossa. L’obra es completa amb un llibre d’estudi on trobem una semblança de Joan Brossa, escrita per Glòria Bordons, i una anàlisi de la poesia visual de l’autor a càrrec de Marc Audí.


(2016) Poesia escènica X: Fregolisme o monòlegs de transformació (1965-1966) (1). Tarragona: Arola Editors / Edicions URV («Col·lecció Textos a part», 167).*
Recull el volum de textos que Joan Brossa dedicà al transformista italià Leopoldo Fregoli en homenatge a la seva naixença.


(2016) Poesia escènica XI: Fregolisme o monòlegs de transformació (1965-1966) (2). Tarragona: Arola Editors / Edicions URV («Col·lecció Textos a part», 168).*
Recull el volum de textos que Joan Brossa dedicà al transformista italià Leopoldo Fregoli en homenatge a la seva naixença.


(2016) Poesia escènica XII: icones per a 1962.  Tarragona: Arola Editors / Edicions URV («Col·lecció Textos a part», 169).*
Recull de quatre peces de maduresa que Joan Brossa escrigué en un moment d’experimentació escènica en què criticà de manera contundent aquells elements que inhibeixen el lliure albir de l’individu.


(2017) Poemes inèdits. Gual permanent / Mapa de lluites. Barcelona: :rata_books.*

Gual permanent (1977) i Mapa de lluites (1979-1984) són dos poemaris que no havien estat publicats en vida del poeta. El primer es caracteritza per la vigència i el valor atemporal d’uns poemes contundents i radicals amb fort esperit polític catalanista. El segon, en canvi, reflexiona més al voltant de l’escriptura i de la lectura. L’edició i el pròleg són a cura de Glòria de Bordons i l’epíleg de Vicenç Altaió.(2017) Poesia escènica XIII: quatre peces atàviques.  Tarragona: Arola Editors / Edicions URV («Col·lecció Textos a part», 177).*

Recull de quatre peces escrites a final dels anys cinquanta amb les quals Joan Brossa qüestiona el dogma en què, de manera irreflexiva, una comunitat converteix una religió i posa en dubte la validesa de qualsevol mitologia més enllà del seu reconeixement com a artefacte literari.


(2017) Poesia escènica XIV: Ballets i òperes.  Tarragona: Arola Editors / Edicions URV («Col·lecció Textos a part», 178).*
Recull una de les vessants més experimentals del teatre de Joan Brossa: la inversió de gèneres típicament burgesos en favor d’una teatralitat lliure i subversiva.


(2017) Poesia escènica XV: Accions musicals.  Tarragona: Arola Editors / Edicions URV («Col·lecció Textos a part», 179).*
Conté la recopilació de les Accions musicals que Joan Brossa escrigué entre 1962 i 1978 i d’aquelles peces posteriors que en continuen l’esperit transgressor.


(2018) Poesia escènica XVI: A la recerca d’un mateix.  Tarragona: Arola Editors / Edicions URV («Col·lecció Textos a part», 197).*
Aplega les primeres obres de teatre en què Brossa posa a primer terme el component textual i s’adscriu a les preceptives i a les convencions dels gèneres teatrals més comuns de casa nostra.

 

(2018) Poesia escènica XVII: Els 50 cap per avall. Tarragona: Arola Editors / Edicions URV («Col·lecció Textos a part», 198).*

Recull tres peces en què Joan Brossa se serví dels mecanismes textuals per reivindicar la vàlua literària de la llengua catalana i per investigar els límits dels models teatrals de la nostra tradició.

 

(2018) Poesia escènica XVIII: La realitat i la seva substitució. Tarragona: Arola Editors / Edicions URV («Col·lecció Textos a part», 199).*

Reuneix cinc peces escrites per Joan Brossa entre 1956 i 1957 que posen de manifest la capacitat de l’home per a la ficció con a eina de transformació de l’entorn.[* Disponible en llibreries]


***

D’altra banda, i per a un estudi més detallat sobre les publicacions del poeta, podeu consultar el web personal de Glòria Bordons

 

 
C/ La Seca, 2. 08003, Barcelona > (+34) 934589994 > fundacio@fundaciojoanbrossa.cat